Program Hakkında

 

1997-1998 eğitim-öğretim yılında"Güverte" adıyla açılan programımız, 2009-2010 eğitim-öğretim yılında YÖK' ün 19.06.2009 tarihinde aldığı kararla programımızın ismi "Deniz Ulaştırma ve İşletme" programı olarak değiştirilmiştir.  Bu program, denizcilik sektöründe ihtiyaç duyulan güverte zabiti yetiştirmek amacıyla kurulmuştur. Programa,YÖK programı kapsamında ve sayısal puan ile öğrenci alınmaktadır. Ders içerikleri Gemiadamları Eğitim ve Sınav Yönergesi’nde yer alan ve sözleşmenin öngördüğü A-II/1 Vardiya Zabitliği (3000 GT) müfredat programı ve YÖK kriterlerine uygun olarak hazırlanmıştır. Bir yıl İngilizce hazırlık ve iki yıl mesleki eğitim uygulanmaktadır.

Deniz Ulaştırma ve İşletme programından mezun olmak için açık denizlerde çalışan ticari gemilerde 1 ay staj (okul stajı) yapmak zorunludur. Mezun olan öğrencilere “Deniz Ulaştırma İşletme Programı, Tekniker” önlisans diploması verilir.
Mezun öğrencilerimiz, gördükleri eğitime karşılık liman başkanlıklarına başvurarak; denizde kişisel can kurtarma teknikleri, temel ilkyardım, tıbbi bakım, yangın önleme ve yangınla mücadele, ileri yangınla mücadele, can kurtarma araçlarını kullanma yeterliği, personel güvenliği ve sosyal sorumluluk sertifikaları ile zabit molduklarında tankerlerle ilgili tanıtım ve işlem sertifikaları ve RO-RO gemilerinde çalışacak personel için gerekli olan sertifikaları herhangi bir kursa gitmeksizin alabilmektedirler.
 
Mezuniyet sonrası öğrencilerimiz, 12 ay açık deniz gemi stajını tamamlayıp açık deniz staj komisyonuna onaylattıktan  sonra, gemi adamları sınav merkezi tarafından yapılan Vardiya Zabiti sınavına girebilmektedirler. Sınavda başarılı olan mezunlarımıza Vardiya Zabiti Yeterliği verilmektedir.

Bu yeterlik sahipleri, çeşitli denizcilik şirketlerine ait ticari gemilerde Vardiya Zabiti (4./3.kaptan) olarak görev yapabilmektedirler. Denizde çalışmak istemeyenlerin de denizcilik firmalarının operasyon, kiralama ve acentecilik departmanlarında deniz ulaştırma işletmecisi olarak görev yapma olanakları vardır.