Program hakkında

T.C.  

YALOVA ÜNİVERSİTESİ

YALOVA MESLEK YÜKSEKOKULU

MOTORLU ARAÇLAR VE ULAŞTIRMA TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ 

Gelişen dünyamızın kıt kaynaklar ile mal ve hizmet üretmesi ve bunu en hızlı şekilde taşınmasına ihtiyaç duyulması ve alıcıya en ekonomik bir şekilde ulaştırma zorunluluğu ulaştırma teknolojilerinin önemini her geçen gün artırmaktadır. Bir yaralının hastaneye ulaştırılması, bir uçağın birkaç saat içinde kıtalararasında insanları taşıması, bir defada 550 bin tonluk ham petrolün tankerlerle taşınması bütün bunlar, ulaştırma sistemlerini belirleyen yer, zaman ve mesafeleri vurgulamaktadır. Günümüzde insanların artan ihtiyaçları doğrultusunda yük ve yolcu taşımacılığı uluslararası boyuta ulaşmıştır ve baş döndürücü bir şekilde ilerleyen teknolojiye bağlı olarak, zaman açısından da büyük önem taşımaktadır.

Yukarıdaki faktörler göz önünde bulundurulduğunda ulaştırma teknolojisi’nin günümüzde önemli bir yer tuttuğu görülecektir. Ulaştırma teknolojisinin önemini fark eden ve teknolojileri yakından takip eden Yalova Üniversitesi, Yalova MYO’nun Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknoloji Bölümünde, ulaştırma sistemlerinin teknoloji departmanlarında görev alacak nitelikli ara elemanlar yetiştirmektedir.

Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknoloji Bölümü’ne bağlı olarak, her yıl birinci ve ikinci öğretime 30 öğrenci alınan ‘’Deniz Ulaştırma ve İşletme Programı’’da eğtim-öğretim faaliyetleri sürdürülmektedir. Deniz Ulaştırma ve İşletme Programında, yükün ve yolcunun güvenli ulaştırılmasını sağlamak amacıyla, gerekli donanıma sahip ticaret gemilerinde çalışacak Vardiya Zabitleri yetiştirilmektedir.

Deniz Ulaştırma Ve İşletme Programı

1997-1998 eğitim-öğretim yılında"Güverte" adıyla açılan programımız, 2009-2010 eğitim-öğretim yılında YÖK' ün 19.06.2009 tarihinde aldığı kararla  ismi "Deniz Ulaştırma ve İşletme" programı olarak değiştirilmiştir.  Bu program, denizcilik sektöründe ihtiyaç duyulan güverte zabiti yetiştirmek amacıyla kurulmuştur. Programa, YÖK programı kapsamında ve sayısal puan ile öğrenci alınmaktadır. Ders içerikleri Gemiadamları Eğitim ve Sınav Yönergesi’nde yer alan ve Uluslar arası denizcilik sözleşmelerinin öngördüğü A-II/1 Vardiya Zabitliği (3000 GT) müfredat programı ve YÖK kriterlerine uygun olarak hazırlanmıştır. İsteğe bağlı bir yıl İngilizce hazırlık ve iki yıl mesleki eğitim uygulanan Deniz Ulaştırma ve İşletme programında, 1 tane Dr.Öğr.Üyesi, 2 tane Öğr.Gör.Dr ve 1 tane Öğretim Görevlisi olmak üzere toplam 4 tane öğretim elemanı görev yapmaktadır.

Deniz Ulaştırma ve İşletme programından mezun olmak için açık denizlerde çalışan ticari gemilerde 1 ay staj (okul stajı) yapmak zorunludur. Mezun olan öğrencilere “Deniz Ulaştırma İşletme Programı, Tekniker” önlisans diploması verilir.

Mezun öğrencilerimiz, gördükleri eğitime karşılık liman başkanlıklarına başvurarak; denizde kişisel can kurtarma teknikleri, temel ilkyardım, tıbbi bakım, yangın önleme ve yangınla mücadele, ileri yangınla mücadele, can kurtarma araçlarını kullanma yeterliği, personel güvenliği ve sosyal sorumluluk sertifikaları ile zabit olduklarında tankerlerle ilgili tanıtım ve işlem sertifikaları, Arpa Radar sertifikaları, GMDSS(GOC) sınavları, Hızlı Cankurtarma botunu kullanma sertifikası ve RO-RO/Yolcu gemilerinde çalışacak personel için gerekli olan sertifikaları herhangi bir kursa gitmeksizin alabilmektedirler.

Ayrıca mezuniyet sonrası öğrencilerimiz, 12 ay açık deniz gemi stajını tamamlayıp , gemi adamları sınav merkezi tarafından yapılan Vardiya Zabiti sınavına girebilmektedirler. Sınavda başarılı olan mezunlarımıza Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı tarafından uluslar arası geçerliliği olan Vardiya Zabiti Yeterliği belgesi verilmektedir.

 İş Olanakları

Vardiya Zabitleri, çeşitli denizcilik şirketlerine ait Türk veya yabancı bayraklı ticari gemilerde Vardiya Zabiti (4. veya 3.Kaptan) olarak görev yapabilmektedirler, daha sonra denizde çalışarak ve ilgili sınavları geçtikten sonra Gemi Kaptanlığına kadar yükselebilmektedirler. Denizde çalışmak istemeyenlerin de denizcilik firmalarının operasyon, kiralama ve acentecilik departmanlarında deniz ulaştırma işletmecisi olarak görev yapma olanakları oldukça yüksektir.